GOJENJE BOROVNIC

Borovnice so eno najokusnejših in najbolj zdravih superživil, ki jih lahko gojite sami. Najpogostejša sorta je severna visoka borovnica, ki je bolj odporna na bolezni v primerjavi z drugimi sortami.

Kako in kdaj saditi borovničeve grmove?

  • Izberite sadike, ki so stare dve do tri leta. Izberemo sortno čiste sadike, ki imajo goste ter dobro razvite korenine. Običajno jih sadimo zgodaj spomladi. Izberite mesto, ki prejema dosti neposredne sončne svetlobe, ima dobro odcednost tal in je bogato z organsko snovjo ter ima kislo prst (pH 4,0 do 5,0). Obstaja več sort borovnic, nekatere so delno samooplodne, druge pa ne. Če gojimo samo en grm, ne bo rodil jagod, temveč samo cvetove. Tudi delno samooplodne sorte je priporočljivo saditi z več kot enim grmom (drugo sorto). Medsebojno opraševanje zagotavlja boljši pridelek in več jagod vsako leto.
  • Za začetek izkopljemo jamo, ki je široka vsaj 80 cm in globoka 40 cm. Ker je koreninski sistem plitev, nam ni potrebno kopati preveč globoko.
  • Na dno jame postavimo mrežo proti voluharjem in filc, ki bo pomagal zadrževati vodo.
  • Za sajenje je pomembno uporabiti kakovostno zemljo, v kateri bodo rastline dolgo časa preživele (borovnice lahko dosežejo starost preko 50 let). Priporočljivo je uporabiti prst, ki je mešanica peščeno-ilovnate zemlje, iglic ali žaganja iglavcev in kisle šote in zagotavlja ustrezen pH za borovnice. Jamo nato postopoma polnimo z zemljo, pri čemer dodajamo do 30% izkopane zemlje in jo mešamo s šoto.
  • Pri izbiri gnojila vam svetujemo BGA organsko mineralno gnojilo. Gnojilo dodamo 10 cm pod površjem in nato dobro zalijemo. Tako se bodo rastline dobro in hitro ukoreninile. Na koncu je priporočljivo dodati zastirko, ki bo preprečila izsuševanje tal. Uporabimo žagovino od iglavcev, iglice smreke ali drugih iglavcev. Ker se kisla šota sčasoma poseda, jo je potrebno redno dodajati, da koreninski vrat ostane v zemlji.
  • Sajenje – med sadikami naj bo razmika 120–150 cm, saj se grm v nekaj letih močno razraste. Nekatere sorte lahko v višino dosežejo tudi do tri metre. Če pripravljamo nasad borovnic, jih zaradi lažjega obiranja in nege sadimo v ravne vrste.
  • Obilno zalivanje je priporočeno 1x tedensko.

Shopping Cart0

Košarica