Jesensko čebuljenje

Sajenje čebule jeseni se imenuje “jesensko čebuljenje” in je pogosta praksa za gojenje čebule. Sadike čebule se jeseni posadijo in prezimijo v tleh, da se spomladi razvijejo v zgodnje čebulnice.
Tukaj je nekaj korakov, kako saditi čebulo jeseni:
1.) Priprava tal:
Pripravite gredice ali vrt s dobro odcednimi tlemi. Čebula raje raste v dobro dreniranih tleh. Več o pripravi tal si lahko ogledate v enem od prejšnih blogov.

2.) Izbira sort:
Izberite sorte čebule, ki so primerne za jesensko sajenje. Poiščite informacije o sortah, ki so odporne na nizke temperature in dobro uspevajo v hladnejšem vremenu.

3.) Priprava čebulic:
Čebulice lahko kupite ali pa jih gojite sami iz čebulnic prejšnjega leta. Naj bodo zdrave in brez znakov bolezni.

4.) Sajenje:
Čebulice posadite v pripravljeno zemljo jeseni, običajno septembra ali oktobra, pred prvo zmrzaljo. Sadilno globino prilagodite glede na velikost čebulic, vendar običajno sadimo čebulo približno 2,5 do 3 cm globoko.

5.) Razmik med čebulicami:
Upoštevajte priporočene razdalje med čebulicami. Običajno je razmik približno 10 cm.

6.) Zalivanje:
Po sajenju rastline temeljito zalijte. Nadaljujte z rednim zalivanjem, vendar pazite, da ne zalivate preveč, da se izognete gnitju korenin.

7.) Zaščita pred mrazom:
Dodatna plast mulča okoli rastlin bo pomagala zaščititi čebule pred hladnimi zimskimi temperaturami.

8.) Skrb čez zimo:
V hladnejših mesecih spremljajte svoje čebulnice in jih zalivajte le po potrebi. Prav tako pazite, da se ne pojavi plevel.

Spomladi se bodo vaše čebulnice začele razvijati in rasle bodo v zgodnje čebulnice, ki jih boste lahko pobrali, ko bodo dovolj zrasle. Jesensko sajenje čebule vam lahko prinese zgodnji pridelek naslednje leto.

Shopping Cart0

Košarica