BGA organsko gnojilo, BGA organsko mineralno gnojilo, gnojilo, mineralno gnojilo, organsko

BGA organsko gnojilo in paradižnik – nekaj nasvetov, kako uspešno gojiti paradižnike

Ugrizniti v prvi, sočni in zrel paradižnik je gotovo eden najslajših mejnikov v sezoni. Čeprav nam trgovine in kmetijske tržnice nudijo veliko mikavnih vrst paradižnikov, je težko premagati okus in svežino doma vzgojenega paradižnika – še posebej, če upoštevate celo paleto sort, ki jih lahko gojite v svojem vrtu. Od ogromnih, sočnih paradižnikov do češnjevih vrst za en grižljaj, ta poletna sreča prihaja v različnih oblikah, barvah, teksturah in okusih, ki vas bodo navdihnili do novih kreativnih višin v kuhinji. Tukaj je nekaj nasvetov, kako uspešno gojiti paradižnike za čudovit in obilen pridelek.

Kam posaditi paradižnikove rastline?

Ne glede na to, ali želite gojiti paradižnikove rastline v gredici ali posodi, izberite mesto s vsaj šestimi do osmimi urami neposredne sončne svetlobe dnevno. Idealno bi bilo, da je zemlja dobro odcedna, rodovitna in ima pH med 5.8 in 7, vendar paradižnik ni tako zahtevna rastlina in raste vseh vrst tal razen gline.

Kako in kdaj saditi paradižnikove rastline?

Čeprav se paradižnikova semena lahko neposredno sejejo na prostem, lahko pridobite prednost v rastni sezoni tako, da kupite sadike ali začnete seme vzgajati v zaprtih prostorih šest do osem tednov pred zadnjim datumom pozebe na vašem območju. Počakajte, da se zemlja ogreje, nato pa presadite paradižnikove rastline ven. Najboljše, da so temperature okrog 20 stopinj Celzija.

Pri sajenju odstranite najnižje liste vsake rastline in koreninski del vstavite v luknjo dovolj globoko, da je nad zemljo le zgornja gruča listov. Ta globina sajenja je bistvena za paradižnikove rastline, da lahko tvorijo korenine ob svojih steblih. Te dodatne korenine pomagajo pri sidranju rastline, še posebej, če začnete z visokimi rastlinami. Ta način omogoča boljše absorbiranje vode in hranil.

Manjše grmovne sorte paradižnika postavite do 40 cm narazen, večje sorte pa vse tja do 100 cm narazen. Računajte, da zelo velike sadike potrebujejo vse tja do 0.7 m2 prostora. Po sajenju rastline temeljito zalijte.

Podprite, povežite ali kako drugače pomagajte rastlinam takoj po sajenju s podpornimi palicami.

Nasveti za nego paradižnikovih rastlin

Svetloba

Na splošno paradižnikove rastline zahtevajo sonce (šest do osem ur sončne svetlobe dnevno). V izjemno vročih pogojih je jutranje sonce in svetla popoldanska senca zadostna. Čeprav bodo rastline rasle v prevladujoče senčnih območjih, je proizvodnja sadja močno omejena.

Zemlja in voda

Paradižnikove rastline najbolje rastejo, ko imajo dobro odcedno zemljo in dosledno vlago. Če pade manj kot centimeter dežja na teden, začnite z dodatnim zalivanjem. V namakalnih izrazih to pomeni 20 minut trikrat na teden. V zelo vročem vremenu boste morda morali pogosteje zalivati, če opazite, da se rastline začenjajo veniti. Da bi preprečili bolezni, se izogibajte mokrenju listov.

Temperature in vlaga

Paradižniki obožujejo toplo vreme. Počakajte, da se zemlja spomladi ogreje, preden posadite rastline. Paradižnikove rastline najbolje delujejo pri temperaturi med 18°C in 28°C. Paradižniki imajo radi relativno visoko stopnjo vlage od 65 odstotkov do 85 odstotkov. Ravni višje od tega območja negativno vplivajo na rastline.

Gnojilo

Paradižnikove rastline najbolje rastejo, če jih gnojimo z BGA organsko gnojilo. Do 100g na posamezno rastlino bo več kot dovolj za celotno sezono. Gnojimo lahko 2x: pred samim sajenjem in tik pred razvojem sadja.

Obrezovanje

Paradižnikove rastline se ne rabijo obrezovati, vendar je dobra ideja odstraniti stranske poganjke, ki rastejo med glavnim steblom in vejami, saj izčrpavajo energijo, ki bi lahko šla v razvoj vej z sadjem.

Obiranje

Paradižnik obdelujemo in obiramo na dan za cvet (po setvenem koledarju Marie Thun). Takrat spodbudimo nastavljanje novih cvetov in s tem novih plodov. Če obiramo paradižnik na dan za plod, s tem spodbudimo hitrejše zorenje, ne pa nastavljanja novih plodov, zato na ta dan obiramo le konec sezone, ko želimo, da čim več plodov, ki so že na rastlini, dozori do konca. Na dan za list pustimo rastline paradižnika popolnoma na miru, sicer lahko v kratkem pričakujemo prve znake glivičnih bolezni na rastlini in plodovih. Paradižnik, obran na dan za cvet, zdrži svež dalj časa, zato ga lahko takrat naberemo tudi za ostale dni, ko obiranje ni priporočljivo.

Shopping Cart0

Košarica