Kap vinske trte

BGA organsko gnojilo Vs. ESKA

V naslednjih mesecih bomo v sodelovanju z Vinakoper in priznanim slovenskim inštitutom skušali dokazati, da BGA organsko gnojilo krepi imunski sistem rastlin in tako preventivno preprečuje razvoj različnih bolezni v vinogradih. BGA organsko gnojilo poveča vrednosti energetskega stanja prsti koristnih elementov in tako rastlinam omogoči, da lažje absorbirajo več hranil. Poleg tega BGA organsko gnojilo zniža vrednosti relativnega energetskega stanja nevarnih snovi, kot so virusi, glive, bakterije in težke kovine, ki rastlinam otežujejo absorpcijo hranil. Ker so tako močnejše rastline manj nagnjene k boleznim, se tako poveča njihov pridelek, izboljša kakovost pridelkov in izboljša se tudi sama prst. Zaradi vseh teh lastnosti vam BGA organsko gnojilo pomaga pri ohranjanju zdravja trt in zmanjšuje možnosti kapi vinske trte. Primeren čas za gnojenje je sedaj . Na hektar vinograda porabimo od 300 do 350 kg BGA organsko gnojilo, za večje količine nam pišite na info@bga.si ali nas pokličite na 040 900 095.

Kaj je eska?

Je ena največjih groženj svetovni pridelavi grozdja, je kompleksna glivična bolezen. Vključuje različne glivične patogene, ki skupaj napadajo glavno deblo rastline. Spremljevalni simptomi, ki se kažejo na listih, pa so posledica obsežne kolonizacije debla s patogenimi glivami in ne z glivami bele trohnilke.

Glede na nedavne študije poznamo tri primarne glivične patogene, ki so povezani z esko:

  • Phaeoacremonium aleophilum, ki velja za pionirja kompleksnega sistema eska okužbe rastline preko ran ob obrezovanju (in ne preko okuženega orodja za obrezovanje). Votla plodna struktura, ki se nahajajo v špranjah vinske trte in se širijo po dežju, največkrat poleti.
  • Phaeomoniella chlamydospora, še en pionir eske, okuži rastlino pozimi po deževju skozi rane ob obrezovanju. Kontaminirane spore prihajajo iz starejših ran ob obrezovanju ali razpok ter izpod lubja na območjih, ki so bila prej izpostavljena ranam.
  • Fomitiporia mediterranea, ki je odgovorna za belo gnilobo trte. Njeni trosi izvirajo iz odmrlih delov vinske trte. Ta gliva ni prisotna v lesu, ki je mlajše od enega leta.

Patogene gljive postopoma poselijo tkiva vinske trte. Počasi vplivajo na pretok sokov v lesu in zamašijo njegov žilni sistem; nato začnejo deli trte brez pretoka soka odmirati. Ko je eska prisotna v svoji apoplektični obliki, so ti simptomi tako intenzivni in se širijo tako hitro, da lahko trta umre v nekaj dneh.

Najugodnejši pogoji za esko so temperature med 21–32 °C in vlažnostjo 60 % ali več. Posebno visoke poletne temperature so ugodne za apoplektično obliko eske. Okoljski dejavniki, ki jim daje prednost eska, še vedno niso dobro razumljeni in različni glivični patogeni, povezani z boleznijo, se lahko različno odzovejo na te parametre.

Shopping Cart0

Košarica