Poletje na sadnem drevju: obiranje in poletno obrezovanje v juniju

Junij je ključen mesec za vsak sadovnjak in jagodičevje, saj se rastline intenzivno razvijajo in zorijo plodovi. V tem času se začne obiranje prvih poletnih sadežev, kot so maline, kosmulje, ribez in ameriške borovnice, ter češnje, breskve, hruške in marelice. Hkrati je nujno izvajati vzdrževalne ukrepe, ki vplivajo na kakovost in količino pridelka ter na zdravje dreves v prihodnjih letih. Pravilna rez izboljšuje kroženje zraka, zmanjšuje bolezni in škodljivce ter povečuje kakovost plodov. Junijske aktivnosti so kritičen del celostnega upravljanja sadovnjaka, saj imajo pravočasne odločitve takojšnje in dolgoročne posledice.

1. Poletno obrezovanje: uravnavanje rasti in izboljšanje kakovosti plodov

Poletno obrezovanje, imenovano tudi zelena rez, se izvaja med rastno sezono in je ključno za uravnavanje rasti ter izboljšanje kakovosti plodov.

Redčenje plodov na drevesih

Ročno redčenje plodov je bistveno za kakovost pridelka in cvetenje v naslednjem letu, saj neredčeni plodovi ostanejo drobni in manj kakovostni. Z redčenjem dosežemo večje, okusnejše in bolje obarvane plodove ter zmanjšamo izmenično rodnost. Redčenje jabolk lahko zmanjša tudi pojav zavijačev. Optimalen čas za redčenje je začetek junija, pri poznih sortah jablan in hrušk pa tudi v juliju. Najprej odstranimo deformirane, poškodovane in notranje plodove. Iz socvetja pustimo enega, izjemoma dva ploda.

  • Jablane in hruške: po naravnem osipanju plodov odstranimo poškodovane in deformirane plodove, iz socvetja pa pustimo 1-2 ploda. Priporoča se do 150 plodov na drevo pri podlagi M9 (šibko rastoča podlaga ) in do 200 plodov pri M7 (bujno rastoča podlaga), ki naj bodo enakomerno razporejeni.
  • Breskve: redčimo, ko plodovi dosežejo velikost lešnika, pri čemer pustimo en plod na 10-15 cm poganjka (do 200 plodov na drevo).      
  • Mlada drevesa in ameriške borovnice: v prvem letu po sajenju odstranimo vse plodiče/socvetja, da se rastlina bolje vraste in razvije koreninski sistem.   
  • Drobne češnje: redčenje se izvaja s korektivno zimsko rezjo, kjer se odstrani 30 % ali več cvetnih brstov, kar vodi do večjih in okusnejših plodov.   
  • Hrušev ožig: v primeru izbruha hruševega ožiga je treba redčenje in letno rez takoj prekiniti. Okužene poganjke odstranimo šele pozimi, orodje pa razkužujemo.   

Redčenje uravnoteži vire drevesa, preprečuje izčrpavanje in zagotavlja stabilnejši letni pridelek. Zmanjšuje tudi privlačnost za škodljivce in preprečuje širjenje bolezni skozi rane.

2. Odstranjevanje odvečnih vej (bohotivk) in skrajševanje novih poganjkov

Poleti je ključno odstranjevati navpične vodne poganjke (bohotivke), ki drevesu odvzamejo energijo in senčijo krošnjo. Odstranjevanje pregostih poganjkov izboljšuje prezračevanje in osvetljenost krošnje. Režemo tik nad zdravim brstom pod kotom 45 stopinj, brst usmerimo navzven, kar spodbuja rast stranskih poganjkov. Celotne veje odrežemo tik ob veji, iz katere izhajajo, s čisto rezjo, da preprečimo okužbe. Debelejše veje režemo v dveh korakih, da preprečimo poškodbe lubja. Poletje je ugoden čas za obrezovanje, saj se rane hitreje celijo, kar je prednost pri debelejših vejah in koščičarjih. Rane po rezi, še posebej večje, premažemo z BGA gnojilom (tako, da granule zmešamo z malo vode, da dobimo primerno gostoto in jih prevežemo s kuhinjsko folijo), da preprečimo vdor bakterij in gliv. Orodje je treba razkuževati, rez pa izvajati v suhem vremenu. Poletno obrezovanje nadzoruje bujnost drevesa, preusmerja energijo v plodove in hitro celjenje ran zmanjšuje tveganje za bolezni.

3. Poletna vs. zimska rez

Zimska (suha) rez se izvaja v mirovanju (januar-marec) in je namenjena uravnavanju rodnosti, oblikovanju krošnje in spodbujanju nove rasti. Poletna (zelena) rez poteka med rastnim obdobjem (junij-avgust) pri bujno rastočih drevesih, njen cilj pa je povečanje zračnosti in osvetljenosti krošnje ter izboljšanje kakovosti plodov. Poletna rez zavira prekomerno rast, saj drevesu odvzame hranila. Koščičarje (češnje, breskve) je priporočljivo obrezovati poleti, saj se rane v toplejšem obdobju bolje celijo, kar zmanjšuje tveganje za bolezni, kot je bakterijski rak. Češnje se obrezujejo med obiranjem in po njem, običajno med junijem in avgustom.

4. Obiranje prvih poletnih sadežev: sladkosti junija

Junij prinaša obilico svežih plodov. Pravilno obiranje je ključno za ohranjanje kakovosti in podaljšanje obstojnosti.

  • Jagode: enkrat rodne sorte zaključujejo zorenje v začetku junija, večkrat rodne pa vstopajo v obdobje obiranja. Haskap jagode (sibirske borovnice) zorijo od sredine maja do junija. Znaki zrelosti so popolna obarvanost, lesk, neovenela čaša in izrazita aroma. Haskap jagode so zrele, ko so modre in se zlahka odtrgajo. Obiramo jih zgodaj zjutraj ali v hladnejšem delu dneva in takoj shranimo v hladilnik (2-4 °C, do 10 dni).   
  • Češnje: dozorijo v juniju, kar praznuje tudi Festival briške češnje. Znaki zrelosti za svežo porabo so polna barva, čvrstost in sladek okus. Ročno obiranje zagotavlja najboljšo kakovost.   
  • Marelice: obiranje se lahko začne že v juniju. Zanesljiv znak zrelosti je, da se marelica zlahka loči od peclja ob rahlem privzdigu in oddaja značilen saden vonj. Barva lupine ni vedno zanesljiv pokazatelj. Marelice na istem drevesu ne dozorijo hkrati, zato obiramo postopoma, zjutraj, z obema rokama, da preprečimo poškodbe. Shranjujemo jih v plitvih posodah v hladilniku za nekaj dni. Nezrele lahko dozorijo doma, zorenje pa lahko pospešimo z zrelim jabolkom ali banano v papirnati vrečki.   
  • Drugo jagodičevje: v začetku junija zorijo maline, kosmulje, rdeči in črni ribez ter šmarna hrušica. Konec junija začnejo zoreti ameriške borovnice.   

5. Celostna skrb za jagodičevje in sadno drevje v juniju

Poleg obrezovanja in obiranja je ključna tudi celostna skrb, vključno z zalivanjem in mulčenjem.

Zalivanje: redno in zadostno zalivanje je v juniju izjemno pomembno, saj plodovi intenzivno zorijo in potrebujejo veliko vlage. Sveže posajene sadike je treba redno zalivati z zalivalnim robom. V sadovnjaku je po potrebi treba zalivati, še posebej v sušnih obdobjih, pri večjih sadovnjakih pa je priporočljivo namakanje po sekcijah. Za jagode v visokih posodah se priporoča perforirana cev v središču posode za enakomeren dotok vode.

Mulčenje pri koreninah: mulčenje pri koreninah je koristna praksa. Jagode se lahko zastrejo s slamo, kar ohranja plodove čiste, odganja polže in zmanjšuje izhlapevanje vode. Splošno mulčenje jagodičevja in sadnega drevja ščiti pred izhlapevanjem, zavira rast plevela in izboljšuje stanje tal. Mulčenje z valjanjem trave poveča organsko snov v tleh in izboljša gospodarjenje z vodo. Prispeva tudi k biotski raznovrstnosti in ekonomski varnosti.

6. Dodatni nasveti za junij v sadovnjaku

Poleg obrezovanja, obiranja, zalivanja in gnojenja (priporočeno je BGA gnojilo) je pomembna tudi zaščita pred škodljivci in boleznimi ter vzdrževanje orodja.

  • Zaščita pred škodljivci in boleznimi: redno pregledujte rastline in ukrepajte ob pojavu škodljivcev in bolezni. 
  • Jagodičevje pokrijte z mrežami proti pticam. 
  • Za plodovo vinsko mušico uporabite vabe v plastenkah z mešanico kisa, vode, soka in vina, ki se menjajo vsakih 1-2 tedna.
  • Vzdrževanje orodja: uporabljajte ostro in čisto orodje. Drevesne škarje in žage morajo biti ostre. Po vsaki uporabi orodje očistite z naoljeno krpo, da preprečite rjavenje. Verižne žage zahtevajo čiščenje verige s posebnim čistilom, preverjanje nivoja olja in redno brušenje. Razkuževanje orodja pred in med rezjo je nujno za preprečevanje prenosa bolezni.

Junij je ključen mesec za uspešno letino v sadovnjaku in jagodičevju. Skrbno poletno obrezovanje, vključno z redčenjem plodov in odstranjevanjem odvečnih poganjkov, je bistveno za uravnavanje rasti, izboljšanje kakovosti plodov in zdravje dreves. Pravilno obiranje prvih poletnih sadežev zagotavlja maksimalno kakovost. Celostna skrb z zadostnim zalivanjem in mulčenjem je nepogrešljiva. Uporaba izboljševalcev tal, kot je BGA, dodatno prispeva k optimalnim pogojem za rast in rodnost. Z doslednim upoštevanjem teh priporočil si lahko zagotovite obilne, kakovostne in okusne pridelke, kar bo vodilo v resnično bogato sadno jesen.

Shopping Cart0

Košarica