
Vinska trta
BGA organsko gnojilo se v vinogradih uporablja za izboljšanje rodovitnosti tal, spodbujanje rasti vinskih trt ter povečanje odpornosti na stresne razmere. Sestavljeno je iz 70 % organskih in 30 % mineralnih komponent, ki vsebujejo ključna hranila, kot so dušik, fosfor in kalij, pa tudi koristne mikroelemente.
Uporaba BGA v vinogradih
1. Priprava tal
BGA se običajno vključi v tla pred začetkom rastne sezone. Priporočljivo je, da se gnojilo enakomerno razporedi v zgornjih slojih zemlje, kar omogoča, da se hranila postopoma sproščajo in postanejo dostopna koreninskemu sistemu.
2. Čas in način aplikacije
Spomladi
BGA se pogosto uporablja spomladi, pred začetkom vegetativne rasti, saj spodbuja razvoj korenin in povečuje odpornost proti suši. To omogoča vinskim trtam boljšo stabilnost in absorpcijo vode, kar prispeva k zdravemu začetku sezone.
Po trgatvi (jeseni)
Uporaba BGA po obiranju grozdja pomaga obnoviti hranila, ki so se med rastno sezono izčrpala. Jesenska aplikacija prispeva k regeneraciji trt in omogoča boljšo pripravo na naslednjo sezono.
3. Učinki na rast trt in kakovost tal
Izboljšana struktura tal: organska komponenta v BGA izboljša zadrževanje vlage, spodbuja razgradnjo organskih snovi in povečuje mikrobiološko aktivnost, kar obogati talno okolje.
Povečanje odpornosti: prisotni mikroelementi in minerali krepijo imunski sistem vinskih trt, zaradi česar so bolj odporne proti patogenom in abiotskim stresnim dejavnikom.
Enakomernejše zorenje grozdja: mineralni elementi, kot so kalij, magnezij in fosfor, prispevajo k boljšemu zorenju grozdja, povečanju sladkorjev in izboljšanju barvnega in aromatskega profila pridelka.
4. Ekološki in trajnostni vidik
Ker je BGA naravno gnojilo z ekološkimi komponentami, zmanjšuje potrebo po sintetičnih gnojilih, s čimer prispeva k trajnostnemu vinogradništvu in zmanjšuje obremenitev okolja.