Buče velikanke

Letos smo se skupaj z družino Perme Rink podali na 13. Državno prvenstvo v tekmovanju za najtežjo bučo. Družina Perme Rink ima kar nekaj uvrstitev na odru za zmagovalce, letos pa jim jo je seme malo zagodlo, tako da je imela letos buča velikanka le 60 rasnih dni in vseeno so vzgojili kar 344kg bučo velikanko. Čestitke. Zelo zadovoljni so bili tudi z BGA organsko mineralnim gnojilom, saj so dejali, da se je prvič zgodilo, da je bila prav vsa listna masa zelena do konca vzgoje. Več v spodnjih fotografijah, ki jih je posnel Matjaž Perme sam. Vzgoja buč velikank je lahko zabavna in izzivna. Tu je nekaj ključnih korakov in nasvetov, na katere bodite pozorni pri vzgoji buč velikank:
1.) Izberite pravo sorto:
Prva stvar je izbrati primerno sorto buč velikank. Obstaja več različnih sort, vendar so nekatere bolj primerne za rekordne velikosti (Atlantic Giant ali Big Max). Preverite pri lokalnih vrtnarjih ali na spletu, katera sorta je najprimernejša za vašo lokacijo.
2.) Priprava tal:
Pripravite tla, ki so bogata s hranili, z dobro drenažo. Dodajte kompost, da izboljšate plodnost tal. Buče rastejo najbolje pri pH vrednosti tal med 6 in 7.
3.) Seme:
Izberite visokokakovostna semena. Pred sajenjem jih lahko namočite v vodo za nekaj ur, da spodbudite kalitev. Semena buče velikanke je treba začeti vzgajati v lončkih ali šotnih lončkih približno 2-4 tedne pred zadnjim zmrzovanjem. Ko so sadike dovolj močne, jih presadite na prosto, ko nevarnost zmrzali mine.
4.) Lokacija:
Buče potrebujejo veliko sončne svetlobe, vsaj 8 ur na dan, zato izberite sončno in dobro prezračeno lokacijo. Prav tako je pomembno, da imajo dovolj prostora za rast in širjenje. Pri sajenju semen pazite na ustrezno razdaljo med rastlinami. Buče velikanke potrebujejo veliko prostora za rast, zato naj bo med njimi vsaj 3 metre razmika.
4.) Zalivanje:
Buče potrebujejo veliko vode, zlasti med rastno sezono in ko se razvijajo plodovi. Pazite, da tla nikoli ne izsušijo, vendar se izogibajte prekomernemu zalivanju, saj lahko to povzroči gnilobo korenin. Zalivajte zgodaj zjutraj, da se listje čez dan posuši.
5.) Gnojenje:
Redno gnojite rastline z uravnoteženim gnojilom, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij. Sledite navodilom na embalaži in ne pretiravajte z gnojenjem.
6.) Pristrižite listje:
Redno odstranjujte spodnje liste, da omogočite boljšo cirkulacijo zraka in preprečite bolezni. Prav tako obrezujte stranske poganjke, da usmerite energijo rastline v glavni plod.
7.) Podpora:
Buče velikanke lahko postanejo zelo težke, zato jim zagotovite trdno podporo, da se izognete zlomu stebel. Uporabite mrežo, blazine ali druge podporne strukture, največkrat pa se uporabi kar lesena paleta.
8.) Škodljivci in bolezni:
Redno preverjajte rastline na znake škodljivcev in bolezni ter ukrepajte po potrebi. Uporabite naravne načine za obvladovanje škodljivcev, če je mogoče.
9.) Opraševanje:
Če imate težave z opraševanjem, lahko sami oprašujete cvetove z mehkim čopičem, da pomagate pri tvorbi plodov.
10.) Zgodnje odstranjevanje manjših plodov:
Če želite, da rastlina usmeri več energije v en velik plod, odstranite manjše bučeže zelo zgodaj.
11.) Potrpežljivost:
Vzgoja buč velikank zahteva veliko potrpežljivosti. Plodovi potrebujejo čas za rast in dozorevanje, zato bodite vztrajni.
12.) Nadzor plevela:
Ohranjanje območja okoli rastlin brez plevela bo pomagalo rastlinam osredotočiti svojo energijo na rast bučk.
Pomembno je pozorno spremljati rast rastlin in plodov, pravilno zalivati in negovati ter se naučiti od izkušenih vrtnarjev, ki gojijo velike buče.
Buče velikanke so zelo zahtevne rastline, zato je pomembno, da jim posvetite dovolj pozornosti in skrbi, če želite dobiti resnično velike plodove. S pravilno nego in potrpljenjem pa lahko dosežete impresivne rezultate.

Shopping Cart0

Košarica