Kako ravnati z zemljo po poplavah

Po poplavah je pomembno izvesti ustrezne ukrepe tudi na kmetijskih površinah, da se omili škoda, obnovi zemljišče in ponovno vzpostavi kmetijska dejavnost. Tu je nekaj korakov, ki jih lahko upoštevate pri obvladovanju posledic poplav na kmetijskih površinah:

1. Zagotovite varnost: Pred začetkom kakršnih koli dejavnosti se prepričajte, da je območje varno za delo. Preverite morebitna poškodovana območja, razbitine in ostre predmete ter odstranite morebitne nevarnosti.

2. Ocenite škodo: Opravite temeljito oceno škode na kmetijskih zemljiščih, pridelkih, infrastrukturi, opremi in objektih. To vam bo pomagalo razumeti obseg škode in načrtovati obnovitvene ukrepe.

3. Očistite območje: Odstranite blato, usedline in umazanijo, ki jih je prinesla poplava. To je pomembno predvsem na poteh, dostopih in okoli objektov.

4. Pristopite k sanaciji: Poplavljeno zemljo je treba sanirati. To vključuje odstranjevanje usedlin, obnovitveno obdelavo tal, obnovo namakalnih sistemov in popravila infrastrukture.

5. Ocenite vpliv na pridelke: Če imate pridelke na poljih ali v rastlinjakih, ocenite, ali so bili pridelki poškodovani ali uničeni. To bo vplivalo na nadaljnje korake.

6. Razmislite o spremembi pridelave: Glede na obseg škode in stanje zemljišča razmislite o prilagoditvah v pridelavi. Morda boste morali prilagoditi vrste pridelkov ali načrtovati ponovno sajenje.

7. Gnojenje in obnova tal: Po poplavah je morda potrebno dodatno gnojenje in obnovo tal. Preverite pH vrednost tal in izvedite potrebne ukrepe za obnovo plodnosti.

8. Obnovite namakalne sisteme: Če imate namakalne sisteme, preverite, ali so poškodovani, in jih obnovite ali popravite, če je potrebno.

9. Zasaditev in setev: Po sanaciji in pripravi zemlje lahko izvedete zasaditev ali setev pridelkov. Upoštevajte primerno izbiro pridelkov glede na letni čas in lokalne pogoje.

10. Spremljanje in vzdrževanje: Po obnovi nadaljujte s skrbnim spremljanjem pridelkov, zemlje in namakalnih sistemov. Redno vzdrževanje je ključno za uspešno kmetijsko dejavnost.

Pomembno je, da se posvetujete z agronomi, kmetijskimi strokovnjaki ali lokalnimi kmetijskimi svetovalci, saj vam bodo lahko nudili prilagojene nasvete in smernice glede obnovitve kmetijskih površin po poplavah.

Ne glede na to, ali gojite travo, vrtnine, drevesa ali kmetijske pridelke, je ključnega pomena rehabilitirati tla, če želite v prihodnosti zdravo rast rastlin. Prvi korak pri rehabilitaciji je dovajanje kisika v tla in obnova koristnega mikrobnega življenja v tleh.

OSNOVE TAL

Vrhunska zemlja je čudovito strukturirano gojišče za rastline. To je nekaj, kar narava ustvari iz kamna, skozi tisočletja. To se večinoma doseže prek interakcije koristnih mikroživljenj, ki delujejo na zelo majhne delce peska, ilovice ali gline (ki so mikroskopski). Žive organizme mineralne delce združujejo v majhne mikroagregate. Ti so povezani tako z organskimi snovmi kot z atraktivnimi silami nabitih delcev gline. V notranjosti teh agregatov in med njimi je prostor za zrak, vodo, mikrobe in fine korenine.

Idealna vrhnja plast tal bi vsebovala 25% prostora za zrak, 25% vode, 45% mineralov in 5% organske snovi, vključno z živimi organizmi. Količina prostora za zrak v tleh je ključna, saj večina biološkega življenja v tleh za preživetje potrebuje zrak. Korenine rastlin prav tako potrebujejo zrak.

Struktura tal, ko je enkrat oblikovana, je precej stabilna, še posebej, če vsebuje veliko organske snovi – strukturo lahko primerjamo s prepojenjo gobo. Zadržuje vodo, vendar je dovolj poroznega prostora za zrak. Ko so tla predolgo potopljena v vodi, kisik izpodrine iz tal, kar vodi v gnitje korenin in smrt koristnih mikroorganizmov v tleh ter rastlinah. Poleg tega odvečna voda razgradi in razpade tudi strukturo tal, kar sprosti glino v odprte prostore, povzroči sesedanje strukture in uniči prezračevanje. Ko se ta razpadla zemlja posuši, postane težja, glinasta zemlja, ki je tesno povezana zaradi mikroskopskih delcev gline, ki se držijo skupaj.

REŠITEV

Edini način za rehabilitacijo tal, ki so izgubila svojo strukturo, prezračevanje in biološko snov zaradi poplave ali prenamočenosti, je prekinitev vezave gline in ponovno uvajanje zraka v tla, da se koreninam omogoči dihanje in obnovi biološko snov, ki je sposobna obnoviti strukturo tal. Najpreprostejši način za to je uporaba sredstva za prodiranje v tla, ki lahko prodre v glino, tudi tistega, ki lahko prekine nekatere vezi gline in sprosti kisik v celotni območju korenin in pod njim. Naš izdelek izbire je BGA organsko mineralno gnojilo. Ne zagotavlja samo tekočega prezračevanja poškodovane zemlje, temveč tudi vsebuje lahko dostopno organsko snov, ki deluje kot biostimulatorji za rastline in talne mikroorganizme, hkrati pa zagotavljajo hrano za koristne mikroorganizme, ki obnavljajo strukturo tal. Če je vaša trata ali vrt utrpel posledice poplave ali prenamočenosti, uporabite BGA organsko mineralno gnojilo, da povrnete zemljo v formo!

Shopping Cart0

Košarica