Česen

Kmalu bo čas za saditev česna. Ampak najprej je potrebno dobro pripraviti prst. Kako to storimo?

1. Pripravite tla

Za rast lepih, velikih glavic česna potrebujete rahla, rodovitna tla. Zemljo zrahljajte z vilicami za prekopavanje, na 1m2 potresite 160-200g BGA organsko gnojilo in jo prekopljite. Česen ima rad organsko snov, zato se priporoča kompost. Vam za to ni potrebno skrbeti, saj je BGA organsko mineralno gnojilo pripravljeno iz komposta. V zemlji pripravite več plitvih brazd, ki so 6 centimetrov narazen.

2. Izberite svoje sorte

Večji kot je strok, večja je verjetnost, da bo dal lepo, veliko glavo česna. Manjše stroke česna shranite za uporabo v kuhinji.

3. Posadite stroke, dobite glave česna

Za sajenje položite stroke česna 4 cm narazen v brazdo. Držite vsak strok s koničastim koncem navzgor in ga potisnite v zemljo približno 2 cm globoko. Ko so vsi stroki v tleh, s prsti ali grabljami zgladite površino zemlje, da zapolnite luknje, in dobro zalijte.

4. Gnojite in zalivajte

Prava rast se resno začne spomladi, ko se segreje in se dnevi daljšajo. Česen dvakrat dognojite z raztopino BGA organsko mineralno gnojilo (navodila za uporabo so na embalaži): enkrat, ko česen zače močno rasti – približno sredi aprila – in ponovno mesec dni kasneje. Česen ni velik potrošnik vode, a se tudi ne mara izsušiti. Ko se zdi, da je prst suha centimeter pod površino, je čas za zalivanje. Sredi do konca junija prenehate z zalivanjem.

5. Določite čas žetve

Pobirajte pozno spomladi ali zgodaj poleti, ko imajo rastline pet ali šest zelenih listov, pri čemer ne več kot eden ali dva začneta rjaveti.

6. Posušite, očistite in shranite česen

Če želite pripraviti česen za shranjevanje, obesite glave česna skupaj z listi v snope ali pa jih razprostrite po mizi ali stojalu.

Po nekaj tednih sušenja je čas za čiščenje česna. Stebla obrežite 12 centimetrov nad glavo in obrežite korenine. Nežno odstranite vso odvečno zemljo, ki se je oprijela glave. Česen shranjujte v dobro prezračevanem temnem prostoru.

Shopping Cart0

Košarica